- See more at: https://jepunmari2.blogspot.com/p/cara-tukar.html#sthash.PrrPdanp.dpuf Chenta Syahiera: January 2016

13 Jan 2016

Kuasa Viral

Posted by scha syahiera at 19:28 3 comments
Assalamualaikum :D

Tetiba pulak macam teringin sangat nak buat entri malam ni. Hati pun rasa berat je, banyak citer dan kisah yang terpendam kot. Ieyra ada dua paper lagi, Business Management & Alam Sekitar. Exam 15/1/16 dua-dua paper tu. Alhamdulillah dua-dua subjek dah study, dah revise, malam ni nak revise untuk subjek Alam Sekitar pulak. :D

Rindu pulak dekat anak-anak. It's okay. 16/1/16 dah naik flight terus turun Kuantan. Heaven la jugak tapi Ieyra punya housemate lagi heaven, jap lagi dah balik. Hehehe. Rezeki balik awal, dapat jumpa family awal. Ieyra lambat, tapi dua hari je. Ada yang balik lagi lambat. Itu yang penting.

Banyak pulak kisah -kisah yang diviralkan baru-baru ni. Makan dalam pampers, breast feeding la ape la. Dunia sekarang, pelik-pelik pulak. Ieyra harap, yang diviralkan ambik teladan dan yang memviralkan pun ambik pengajaran. Apa salahnya pm/dm/inbox or whatever supaya dia tahu apa yang dia buat tu salah. Jangan pulak viralkan macam tu, jatuh air muka dia. Yela, mesti readers yang baca akan anggap dia sepatutnya tahu risikonya bila dah upload di fb, tapi tak semestinya dia sedar masa dia upload tu. Tugas kita yang menengok nye untuk sedarkan, bukan untuk memalukan. It's my 2cents about that.

Ada Ieyra baca kisah pasangan guru yang baru berkahwin. Lelaki berumur dan perempuan yang masih muda. Ada yang mengecam ada yang memuji dan tidak kurang jugak yang mendoakan. Alhamdulillah, sekurang-kurangnya mereka mempunyai pertalian yang halal.

Ada satu perkara yang Ieyra tidak pernah ceritakan pada sesiapa pun di alam nyata iaitu bagaimana Ieyra berkahwin, dengan siapa, bila dan siapa suami Ieyra. :) Hanya yang datang ke majlis je la yang tahu nye. Berahsia sangat kan walaupun dah halal kan? Itulah perbezaan yang dapat Ieyra rasakan yang remaja sebaya Ieyra takde iaitu perasaan MALU.

Suami Ieyra pun berumur macam kisah pasangan guru tadi. Yang jadik follower dari dulu mesti dah pernah baca entri tentang perkahwinan Ieyra. Walaupun berkahwin, ambik masa yang lama jugak untuk jadi akrab, rapat seperti pasangan yang baru bercinta. Lepas kahwin, baru kenal. Baru tahu, dia siapa, pekerjaan, apa dia suka apa yang tidak. Sometimes, bila nak tangkap gambar pun rasa macam segan walaupun that time dah kawin. Apa yang Ieyra nak cakap kat sini, remaja kena faham bahawa orang yang kita cinta/saying tak semestinya orang itu yang akan jadi suami/isteri anda. Ieyra pun sama. Ieyra anggap, jodoh yang datang ni akan selamanya jadi jodoh Ieyra walaupun once time ago, Ieyra tak pernah kenal, tak pernah jumpa and at last kami kahwin.

Ieyra doakan kawan-kawan yang belum kahwin semoga dapat jodoh yang betul. Tak payah bangga ke hulu dan ke hilir dengan title 'kekasih'. It's a shame! Belum lagi yang bangga dengan title 'couple islamik'. Allahu Akbar.

Ramai jugak pasangan yang Ieyra jumpa di sini yang kononnya couple islamik. Couple sesame ahli surau, berdating berdua-duaan. Ada yang tidak segan silu saling menyuapkan makanan. Nauzubillah minzalik. Bila nasihat, dikatakan kita punya agama tidak sehebat dia. Ieyra hanya mampu menggelengkan kepala.


"Love is the most beautiful thing to have, hardest thing to earn and most painful thing to lose."


3 Jan 2016

ENA NAK URL

Posted by scha syahiera at 07:57 0 comments
Assalamualaikum wbt :)


Jemput join beramai-ramai guys!! :)
Klik banner untuk join ye :)

http://www.aeinnamusa.com/2016/01/ena-nak-url-blog.html?m=0




2 Jan 2016

FRIENDSHIP

Posted by scha syahiera at 20:07 0 comments
Assalamualaikum wbt :)

Hari ni first paper untuk final exam bagi semester ni. Alhamdulillah, berjalan dengan baik walaupun ada kecuaian dan sempat dibaiki. Allah SWT izin lagi. Pertama nak ucapkan selamat tahun baru(harap-harap belum terlambat lagi). Tahun baru ni Ieyra tak keluar pergi mane-mane since dok di Labuan ni, tak tau tang mana nak pergi. So, classmate Ieyra ada buat bacaan Yaasiin, join je la. Some happiness I got yesterday night. :)

Ada 'ice-breaking' kononnya macam sesi perkenalkan diri then buka untuk pertanyaan dan soalan bebas. Bila tiba turn Ieyra, banyak pulak soalan dan berkisarkan rumah tangga Ieyra of course. Banyak la jugak yang Ieyra cerita dan lagi banyak yang Ieyra tak cerita. Cuma Ieyra nak pesan, cerita-cerita yang keluar dari mulut orang yang dah kawin sebenarnya cerita-cerita yang indah yang sudah ditapis berkali-kali sebelum diluahkan bukannya apa, takut membuka aib sendiri dan pasangan. Onak dan duri, sedih dan gembira hanya pasangan itu yang tahu. :)

Kesimpulan tentang aktiviti tersebut, something yang bermanfaat and semoga dapat dilaksanakan lagi. Sekurang-kurangnya Ieyra dah tau nama classmate Ieyra dan cuba hafal. Ye la, Ieyra dah la masuk lambat then jenis senyap pulak. Tak tegur orang sangat. So, lepas-lepas ni boleh la beramah mesra. :)

Selesai je aktiviti semalam, balik terus baring. Sempat solat sunat sekejap sebelum tidur, memohon agar jodoh yang ada dipanjangkan, dibahagiakan lagi dan diberkati hingga ke akhirnya. Meskipun berkahwin bukan pilihan pertama, disebalik itu ada keikhlasan untuk menerima dan Alhamdulillah Allah SWT permudahkan. Dan, I'm happy now!

Terfikir pulak pasal anak-anak. Adik Khasyi jumpa pakar pemakanan Isnin lepas since berat badan yang tak ideal. Dah puas Tok Mi bagi makan sama je dengan si abang tapi dia tak naik jugak. Sabarlah dik, umi balik dua minggu lagi. Umi sendiri yang masak untuk adik. Rindu, seriously :')




1 Jan 2016

NEW YEAR GIVEAWAY BY DYLLAREZAN

Posted by scha syahiera at 12:44 4 comments
Assalamualaikum wbt :)


http://dyllarezan.blogspot.my/2015/12/new-year-giveaway-by-dyllarezan.html
 
Klik banner untuk join ye. Good luck kawan-kawan :)
 






Join List Belog Best

Posted by scha syahiera at 12:37 0 comments
Assalamualaikum wbt :)

http://www.yayacendana.com/2015/12/join-list-belog-best.html
Klik banner untuk join ye :)




Segmen Bloglist & Blogwalking By Beautiful Of Iman

Posted by scha syahiera at 12:27 3 comments
Assalamualaikum wbt :)
Sempena tahun baru jum kita meriahkan segmen blogwalking rakan blogger kite ni :)

http://beautifulofiman.blogspot.my/2015/12/segmen-bloglist-blogwalking-by.html
 
 
 
Klik banner untuk join tau :)
 



 

Chenta Syahiera Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea