- See more at: https://jepunmari2.blogspot.com/p/cara-tukar.html#sthash.PrrPdanp.dpuf Chenta Syahiera: 2016

23 May 2016

GIVEAWAY : PERENCAH IKAN BAKAR BY AZATIESAYANG

Posted by scha syahiera at 11:40 8 comments



Jangan lupa klik banner untuk join tau :)

16 May 2016

Al Fatihah untuk arwah Mak

Posted by scha syahiera at 11:01 0 comments


Lamanya tak buat entri. Selalu baca post dari kawan-kawan je. Akhir bulan dan beberapa minggu je lagi sebelum cuti study week, memang begini suasananya, amat padat hingga sometime kurang masa untuk diri sendiri.

Beberapa hari yang lepas, mak mertuaku meninggal dunia. Agak terkilan sebab tak dapat balik. Tugas-tugas di sini memaksa Ieyra untuk terus di sini. Allahu. Tapi Addin keep supporting me, dia cakap kalau balik pun still tak dapat tengok mak sebab flight ada malam sahaja hari Jumaat tu. Tapi, perasaan sendiri? Agak terkilan.

Lebih kurang dua minggu lagi Ieyra balik. Cuti study week, seminggu. InshaaAllah. Rindu sangat nak jumpa si twin. Rindu nak jumpa Encik Suami. Rindu nak jumpa Umi dan Abah. :)

Itu sahaja la setakat ini yang mampu ku tulis. Masih dibayangi kesedihan kehilangan ibu mertua, sibuk dengan pelbagai assignment dsb. :)


“The closest thing to being cared for is to care for someone else.”

14 Mar 2016

G I V E A W A Y by Ros Nordin

Posted by scha syahiera at 08:37 5 comments


Pagi Isnin yang barakah, mendung je kat Labuan hari ni. In shaa Allah semoga segala aktiviti yang dirancang berjalan dengan baik. :) Jom join segmen dari RosNordin.



Klik banner untuk join ye. Good luck korang :)

11 Mar 2016

Japanese Cotton Cheescake Tiga Bahan

Posted by scha syahiera at 14:48 1 comments


Hari ni Ieyra happy sangat, tapi bercampur sedih. Macam mana tu? Entah la. Ieyra pun tak tahu. Sebenarnya semalam, Encik Suami ajak balik Semenanjung. Anak-anak Ieyra ada janji temu dengan doktor pakar kanak-kanak. Encik Suami pulak pemalu orangnya kalau nak pergi berdua dengan Umi. Yela, dia segan sebab selalu susahkan Umi. Bincang punya bincang beli la tiket flight. In shaa Allah Ieyra akan sampai Terengganu tempat tumpah darahku pukul 7.45 pagi. Ni kisah yang membuatkan Ieyra gembira.

Yang sedih pulak, Ieyra terasa berat je hati ni bila fikir nak balik. Bukan apa, yang tanggung semua belanja Encik Suami. Belajar pun dia tanggung. Terhutang budi yang amat banyak. Ieyra takut kalau akhir-akhir semester nanti Ieyra dah pokai. Tapi nasib baik jugak la Ieyra ada kerja part time tu. Rasa lega sikit.

Hari ni pergi jumpa Mentor kat kampus. Pagi-pagi lagi dah lepak menara tunggu Miss Mentor. Dari pukul9. Sejam lepas tu baru dapat jumpa. Dia tanya result, tengok slip semua, dia siap bagi kata semangat lagi untuk Ieyra. Dia cakap keputusan exam ada peningkatan cuma kena teruskan lagi supaya dapat dean list award. Hahaha. In shaa Allah miss.

Lepas siap ambik bas balik. Singgah family mart beli barang-barang buat cheese cake tiga bahan. Mest excited kan nak tau. Cheese cake tiga bahan ni guna tiga bahan je iaitu susu, telur dan cream cheese. Ieyra tengah baking. Dah siap Ieyra upload sini. Kalau tak jadi Ieyra tak upload. Ieyra cuba next time pulak sebab kek ni terkenal dengan kecerewatannya. Hahaha. Kalau uollss beli kat kedai range harga dalam RM10 satu slice. Tak percaya? Boleh la cuba beli. Ieyra nak cuba gak, tapi cuba buat supaya boleh niaga. Oraitt.


“Love recognizes no barriers. It jumps hurdles, leaps fences, penetrates walls to arrive at its destination full of hope.”

9 Mar 2016

Kerja Part Time

Posted by scha syahiera at 07:31 2 comments


Hari ni Ieyra nak citer pasal keje part time. Sebenarnya dah lama Ieyra nak keje part time yang tetap tapi takde rezeki. Selepas Maghrib semalam, tengah baca baby pinky Al-Quran Ieyra, tetiba ada wassapp masuk. Biasa Ieyra silent dari semua group(tak berapa penting+terlalu banyak noti yang mengganggu.) Bila dah berbunyi maknanya penting. So, terus tengok. Tersenyum kejap. Rezeki ya Allah. terus sujud syukur.

Sorang hamba Allah SWT ni Ieyra panggil Kak Mar, Ieyra kenal sangat dia sebab sama-sama orang Terengganu yang kaya duduk sini. Anak-anak dia Ieyra dah anggap macam adik-adik sendiri dah. Maja pulak tu. Kak Mar ni selalu ajak kiteorang join event makan-makan actually untuk budak-budak Terengganu yang belajar di UMSKAL. So, mula dari tu la kiteorang rapat.

Kerja part time yang dia offer takde berat sangat bagi Ieyra. Kerja dua hari seminggu, gaji RM170 sebulan, pergi dan balik dia hantar. Makan pun ditanggung. So, okay la Ieyra rasa. Skop kerja lipat baju dan iron baju. Kak Mar ni memang busy orangnya, tauke kek kat Labuan ni haa. Kelas gitu. Kek pulak bukan murah kadang-kadang cecah ribu riban. Nampak biasa je. :)

Ieyra accept je la offer dia tu. Lagipun Ieyra memang banyak masa free buat masa sekarang. Daripada melopong kat rumah tak buat apa-apa better Ieyra keluar mencari rezeki yang halal. Kesimpulannya, Ahad dan Selasa Ieyra akan kerja, hari Jumaat dan Sabtu je la ada masa untuk baking kek untuk dijual.

Ieyra suka sangat kerja macam ni. Bukan mencari duit semata-mata. Tapi meraih pengalaman. Sekarang ni kan pengalaman lagi penting. Encik Suami pun on je bila Ieyra mintak izin. Alhamdulillah memahami. Pada masa yang sama Ieyra nak menabung. Birthday Encik Suami dan si Twin tak lama dah. Hopefully Ieyra berjaya kumpul sebanyak mungkin hasil tutik peluh sendiri untuk keluarga kecik ni.

Student sekarang ni memang digalakkan untuk bekerja secara part-time. Yela, kesan ekonomi sekarang ni. Ieyra dulu pernah join dropshipper, stokis, menjual hand sock secara kecil-kecilan dan banyak lagi. Tapi modal banyak yang keluar, untung dapat kadang-kadang tak dapat. So, Ieyra decide untuk berhenti. Fokus kepada baking dan jual sendiri. Baru puas hati sebab baking dengan penuh kasih sayang sebab diri sendiri nak makan jugak. :)

If I knew I would be falling in love with an angel, I would have searched for you harder and found you sooner.

5 Mar 2016

Baju Raya 2016

Posted by scha syahiera at 21:02 6 comments


Malam ni Ieyra ada benda nak citer. First thing first okay. Memandangkan semester ni akan berakhir bulan Julai aka bulan puasa menghampiri raya so, Ieyra tak kan berkesempatan untuk shopping di Gio Mall lagi. Ieyra balik 3hari sebelum raya gais, tiga hari. Kalau seminggu, it will be better. 3hari mana cukup nak ronda bandar Kuantan cari baju raya lengkap satu family Umi Abah bagai. Adeii.

Bincang punya bincang dengan Encik Suami, buat la jugak keputusan beli online. Ieyra okay je beli online sebenarnya, memang selalu tempah custom-made through online pun selama ni. Tapi tu Ieyra bukan Encik Suami. Encik Suami tak berapa suka, Ieyra tau betul dia punya selera. Kalau berkenaan baju, seluar, warna memang susah betul nak memilih. Cerewet sikit. Kalau benda lain, 100% ditanggung beres.

So semalam bincang la warna apa sebagai tema. Biasa Ieyra guna dua kombinasi warna. Seperti tahun lepas Hijau+grey dan tahun ni Ieyra berkenan betul dengan royal yellow+black tapi Encik Suami cakap macam diraja.




So cancel warna kuning. Ieyra suggest purple.


Tapi bila check stock dekat website, baju kurung seperti dalam gambar kat atas tu semua dah sold out saiz M. So cancel lagi sekali. At last, Encik Suami cakap teringin warna biru turqoise. Mula la si isteri mencari warna biru turqoise. Check stock semua, Alhamdulillah ada. So, masa tu jugak settle semua bayaran.









Tahun ni, Ieyra pilih clothing dari Amar Amran untuk raya. Since awal lagi so takde la susah sangat nak cari warna yang kita nak, saiz dan juga stok pun masih banyak. Untuk baju raya twin pulak, Ieyra memang regular customer Darwish Rich Design. Ieyra memang jatuh hati dengan design dan material dia. So nice. Bayangkan kurta untuk twin beli masa newborn still elok sampai sekarang. Boleh pakai lagi, still nampak baru. Warna tak pudar, tak berbulu yang penting my sons selesa. So, settle untuk baju hari raya pertama. Lega rasa hati.

Yang muktamad baju raya tahun ni tema turqoise+grey!

Kalau ada yang nak usha baju-baju macam kat atas dan ada pelbagai jenis lagi sila klik link kat bawah


  • http://www.darwishrichdesign.com/
  • http://www.amaramran.my/


Happy sharing gaiss! :)

“You don’t choose your family. They are God’s gift to you, as you are to them.”


Segmen Bloglist By Aina

Posted by scha syahiera at 15:58 5 comments
Assalamualaikum wbt :)

Selamat berhujung minggu gaiss, sebelum tu jom support segmen rakan blogger Ieyra. ;)




4 Mar 2016

SEGMEN TOP MOMMY BLOGGERS BY SHEHANZSTUDIO.COM

Posted by scha syahiera at 09:47 5 comments
Assalamualaikum wbt :)

Sebenarnya excited la jugak bila tau segmen amni diadakan. Bukan apa, sejak kawin, pregnant, bersalin sampai sekarang Ieyra pun asyik dengan blog untuk menimba ilmu melalui pengalaman-pengalaman senior untuk jadi mommy terbaik. Parenting terbaik dan sebagainya. Jom la join gaiss. Jangan lupa klik banner tau. :)


Segmen : Review Blog dan Free Gift By Yanie

Posted by scha syahiera at 09:38 4 comments
Assalamualaikum wbt :)

Haa, kawan-kawan jom join segmen ni. Jangan lupa klik banner tau.





Selamat berjaya :)



1 Mar 2016

Widget Follower Tak Berfungsi Part 11

Posted by scha syahiera at 10:03 1 comments
Assalamualaikum wbt :)

Selamat pagi kawan-kawan blogger . Semoga terus berada dalam rahmat Allah SWT, diberkati segala perjalanan hidup dan dipermudahkan. Entri sebeum ni Ieyra ada citer pasal widget follower yang tak berfungsi, Ieyra dah cuba tutorial yang ditunjukkan oleh

http://budaksukavanilla.blogspot.com/2016/01/tutorial-how-to-disable-country.html

disarankan oleh kakak baik hati The KehalusanKelembutan.





Ieyra dah edit, preview, okay semua dah. Widget tu ada balik masa preview tu tapi nak save tak dapat. Takde respons pape bila click button save. Sudahnye, Ieyra biarkan macam tu je. Tak puas hati mencuba. Try and error, eh eh, dah success!! :) Tq very much uolls yang membantu. :*

Semalam Ieyra keluar pergi bandar Labuan untuk selesaikan beberapa masalah berkaitan Maybank(update nombor telefon). Hari tu Ieyra nak beli tiket flight untuk balik cuti mid sem tapi tak dapat buat payment sebab Ieyra dah tukar nombor telefon baru. Terlupa pulak nak update masa dok kat Kuantan.

Lepas pergi Maybank, gerak pergi pejabat pos. Kat tempat sama je pun. Ujana Kewangan Labuan. Pejabat pos dan maybank pun takde la jauh sangat, pusing-pusing dalam tu. Perihal pejabat pos ni Ieyra tak nak citer panjang, Ieyra simpan sebagai rahsia dari semua orang kecuali Encik Suami. Yang pasti, Ieyra berharap sangat permohonan Ieyra diluluskan oleh pihak yang berkenaan. Semoga dipermudahkan segala-galanya. Doakan Ieyra jugak kawan-kawan. :)

Dah settle semua kerja, ambik bas terus balik. Sebelum tu pergi tapau KFC dulu as a reward for myself. Heheks :)


“Don't cry because it's over, smile because it happened.”

28 Feb 2016

WIDGET FOLLOWER TAK BERFUNGSI :(

Posted by scha syahiera at 14:49 9 comments
Assalamualaikum w.b.t :)

Sebenarnya dah lama Ieyra nak tanay benda ni tapi tak tertanya sampai la hari ni. Baru berkesempatan nak tanya. Cuba kawan-kawan tengok, tolong la ajar Ieyra yang baru dalam bidang blogging ni. Kenapa Sidebar untuk follower jadi macam tu?? Dah cuba remove then letak balik tapi still tak keluar list of follower. Rasa down pun ada. Yelaa, walaupun follower sikit tapi dah jadi kebiasaan klik-klik kat situ untuk blogwalking. :(


 Ieyra pun ada terbaca ada sorang member jadik cenggini tapi dia pun tak tau nak buat apa. Gaiss, help me. :( Apa pun Ieyra ucap thank you ye. Love you. :)

23 Feb 2016

Semester 2 Tahun Dua

Posted by scha syahiera at 08:27 0 comments
Assalamualaikum w.b.t :)

23 Februari 2016
Bermulalah kehidupan kembali sebagai seorang pelajar ijazan jurusan teknologi maklumat setelah 5minggu melalui cuti semester yang amat bermakna dan menggembirakan. Bersama si kembar dan Encik Suami yang selalu menceriakan hari-hari sepanjang 5minggu itu. Alhamdulillah masih diberi peluang untuk merasai kehidupan normal sebagai seorang ibu, menjaga dan membesarkan si kembar tanpa bantuan sesiapa.

21Februari 2016
Ieyra tinggalkan mereka dengan pesanan 'Jaga permata Along baik-baik.' untuk Encik Suami dan Umi Abah. Air mata bercucuran, tapi bibir masih lagi tersenyum saat mencium kedua-dua permata hati Ieyra tu. Abang Khalish & Adik Khasyi juga tersenyum, melambai-lambai tangan ketika kereta bergerak. Allahuu. Beratnya hati Umi sayang, doakan Umi baik-baik sahaja di sini. Balik dengan keputusan yang membanggakan, bukan hanya grad semata-mata.

In shaa Allah, Ieyra akan upload gambar mereka sepanjang kami bercuti beberapa minggu yang lepas. Ieyra perlu menghadiri kelas. Take care gaiss, have a nice day!

My sons' the most precious thing to me; he's changed me from being selfish to selfless.

13 Jan 2016

Kuasa Viral

Posted by scha syahiera at 19:28 3 comments
Assalamualaikum :D

Tetiba pulak macam teringin sangat nak buat entri malam ni. Hati pun rasa berat je, banyak citer dan kisah yang terpendam kot. Ieyra ada dua paper lagi, Business Management & Alam Sekitar. Exam 15/1/16 dua-dua paper tu. Alhamdulillah dua-dua subjek dah study, dah revise, malam ni nak revise untuk subjek Alam Sekitar pulak. :D

Rindu pulak dekat anak-anak. It's okay. 16/1/16 dah naik flight terus turun Kuantan. Heaven la jugak tapi Ieyra punya housemate lagi heaven, jap lagi dah balik. Hehehe. Rezeki balik awal, dapat jumpa family awal. Ieyra lambat, tapi dua hari je. Ada yang balik lagi lambat. Itu yang penting.

Banyak pulak kisah -kisah yang diviralkan baru-baru ni. Makan dalam pampers, breast feeding la ape la. Dunia sekarang, pelik-pelik pulak. Ieyra harap, yang diviralkan ambik teladan dan yang memviralkan pun ambik pengajaran. Apa salahnya pm/dm/inbox or whatever supaya dia tahu apa yang dia buat tu salah. Jangan pulak viralkan macam tu, jatuh air muka dia. Yela, mesti readers yang baca akan anggap dia sepatutnya tahu risikonya bila dah upload di fb, tapi tak semestinya dia sedar masa dia upload tu. Tugas kita yang menengok nye untuk sedarkan, bukan untuk memalukan. It's my 2cents about that.

Ada Ieyra baca kisah pasangan guru yang baru berkahwin. Lelaki berumur dan perempuan yang masih muda. Ada yang mengecam ada yang memuji dan tidak kurang jugak yang mendoakan. Alhamdulillah, sekurang-kurangnya mereka mempunyai pertalian yang halal.

Ada satu perkara yang Ieyra tidak pernah ceritakan pada sesiapa pun di alam nyata iaitu bagaimana Ieyra berkahwin, dengan siapa, bila dan siapa suami Ieyra. :) Hanya yang datang ke majlis je la yang tahu nye. Berahsia sangat kan walaupun dah halal kan? Itulah perbezaan yang dapat Ieyra rasakan yang remaja sebaya Ieyra takde iaitu perasaan MALU.

Suami Ieyra pun berumur macam kisah pasangan guru tadi. Yang jadik follower dari dulu mesti dah pernah baca entri tentang perkahwinan Ieyra. Walaupun berkahwin, ambik masa yang lama jugak untuk jadi akrab, rapat seperti pasangan yang baru bercinta. Lepas kahwin, baru kenal. Baru tahu, dia siapa, pekerjaan, apa dia suka apa yang tidak. Sometimes, bila nak tangkap gambar pun rasa macam segan walaupun that time dah kawin. Apa yang Ieyra nak cakap kat sini, remaja kena faham bahawa orang yang kita cinta/saying tak semestinya orang itu yang akan jadi suami/isteri anda. Ieyra pun sama. Ieyra anggap, jodoh yang datang ni akan selamanya jadi jodoh Ieyra walaupun once time ago, Ieyra tak pernah kenal, tak pernah jumpa and at last kami kahwin.

Ieyra doakan kawan-kawan yang belum kahwin semoga dapat jodoh yang betul. Tak payah bangga ke hulu dan ke hilir dengan title 'kekasih'. It's a shame! Belum lagi yang bangga dengan title 'couple islamik'. Allahu Akbar.

Ramai jugak pasangan yang Ieyra jumpa di sini yang kononnya couple islamik. Couple sesame ahli surau, berdating berdua-duaan. Ada yang tidak segan silu saling menyuapkan makanan. Nauzubillah minzalik. Bila nasihat, dikatakan kita punya agama tidak sehebat dia. Ieyra hanya mampu menggelengkan kepala.


"Love is the most beautiful thing to have, hardest thing to earn and most painful thing to lose."


3 Jan 2016

ENA NAK URL

Posted by scha syahiera at 07:57 0 comments
Assalamualaikum wbt :)


Jemput join beramai-ramai guys!! :)
Klik banner untuk join ye :)

http://www.aeinnamusa.com/2016/01/ena-nak-url-blog.html?m=0




2 Jan 2016

FRIENDSHIP

Posted by scha syahiera at 20:07 0 comments
Assalamualaikum wbt :)

Hari ni first paper untuk final exam bagi semester ni. Alhamdulillah, berjalan dengan baik walaupun ada kecuaian dan sempat dibaiki. Allah SWT izin lagi. Pertama nak ucapkan selamat tahun baru(harap-harap belum terlambat lagi). Tahun baru ni Ieyra tak keluar pergi mane-mane since dok di Labuan ni, tak tau tang mana nak pergi. So, classmate Ieyra ada buat bacaan Yaasiin, join je la. Some happiness I got yesterday night. :)

Ada 'ice-breaking' kononnya macam sesi perkenalkan diri then buka untuk pertanyaan dan soalan bebas. Bila tiba turn Ieyra, banyak pulak soalan dan berkisarkan rumah tangga Ieyra of course. Banyak la jugak yang Ieyra cerita dan lagi banyak yang Ieyra tak cerita. Cuma Ieyra nak pesan, cerita-cerita yang keluar dari mulut orang yang dah kawin sebenarnya cerita-cerita yang indah yang sudah ditapis berkali-kali sebelum diluahkan bukannya apa, takut membuka aib sendiri dan pasangan. Onak dan duri, sedih dan gembira hanya pasangan itu yang tahu. :)

Kesimpulan tentang aktiviti tersebut, something yang bermanfaat and semoga dapat dilaksanakan lagi. Sekurang-kurangnya Ieyra dah tau nama classmate Ieyra dan cuba hafal. Ye la, Ieyra dah la masuk lambat then jenis senyap pulak. Tak tegur orang sangat. So, lepas-lepas ni boleh la beramah mesra. :)

Selesai je aktiviti semalam, balik terus baring. Sempat solat sunat sekejap sebelum tidur, memohon agar jodoh yang ada dipanjangkan, dibahagiakan lagi dan diberkati hingga ke akhirnya. Meskipun berkahwin bukan pilihan pertama, disebalik itu ada keikhlasan untuk menerima dan Alhamdulillah Allah SWT permudahkan. Dan, I'm happy now!

Terfikir pulak pasal anak-anak. Adik Khasyi jumpa pakar pemakanan Isnin lepas since berat badan yang tak ideal. Dah puas Tok Mi bagi makan sama je dengan si abang tapi dia tak naik jugak. Sabarlah dik, umi balik dua minggu lagi. Umi sendiri yang masak untuk adik. Rindu, seriously :')




1 Jan 2016

NEW YEAR GIVEAWAY BY DYLLAREZAN

Posted by scha syahiera at 12:44 4 comments
Assalamualaikum wbt :)


http://dyllarezan.blogspot.my/2015/12/new-year-giveaway-by-dyllarezan.html
 
Klik banner untuk join ye. Good luck kawan-kawan :)
 






Join List Belog Best

Posted by scha syahiera at 12:37 0 comments
Assalamualaikum wbt :)

http://www.yayacendana.com/2015/12/join-list-belog-best.html
Klik banner untuk join ye :)




Segmen Bloglist & Blogwalking By Beautiful Of Iman

Posted by scha syahiera at 12:27 3 comments
Assalamualaikum wbt :)
Sempena tahun baru jum kita meriahkan segmen blogwalking rakan blogger kite ni :)

http://beautifulofiman.blogspot.my/2015/12/segmen-bloglist-blogwalking-by.html
 
 
 
Klik banner untuk join tau :)
 



 

Chenta Syahiera Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea