- See more at: https://jepunmari2.blogspot.com/p/cara-tukar.html#sthash.PrrPdanp.dpuf Chenta Syahiera: September 2015

18 Sep 2015

Maafkan Aku

Posted by scha syahiera at 15:17 1 comments
Assalamualaikum w.b.t :)

Kehidupan di universiti, lain benar rasanya jika nak dibandingkan dengan Secondary School mahupun di Matrikulasi. Hari demi hari ieyra belajar, bukan sahaja subjek teras program dan universiti, juga belajar memahami manusia sekeliling. Ada yang lebih berumur dari Ieyra tapi masih lagi keanak-anakan, masih lagi melayan kerenah nafsu dan rajuk yang tak pernah habis. Ada yang sebaya, masih lagi dilamun cinta yang entah di mana penghujungnya. Ada yang lagi muda, generasi itu yang lebih dibimbing kerana bagi Ieyra, dia penyambung generasi Ieyra.

Allahuu.

Buka sahaja laman Facebook, notification entah berapa. Satu persatu ditilik, dibaca teliti. Air mata turut mengalir dengan patah perkataan yang muncul di skrin, bukan kerana simpati tapi kerana sebak dan sakit hati yang melanda diri Ieyra sendiri. Bagaimana mungkin di sini Ieyra boleh bergelak ketawa bersama rakan-rakan, bagaimana Ieyra boleh membuang makanan, adakalanya satu hari tidak telefon keluarga untuk bertanya khabar Suami, Umi dan Abah juga adik-adik dan paling penting si kecil permata hati Ieyra. Allahu, semoga mampu mengubah sikap ini secepatnya. Berbalik kisah facebook tadi, lebih separuh notification itu berkisarkan 'SALAM TAKZIAH'. Satu group di facebook telah Ieyra join, belum pun mencecah setahun namun sudah ramai wildan syurga yang kembali ke tempat asal mereka, yang belum pun Ieyra sempat bertemu apatah lagi bersembang. Ada yang menagih bantuan namun, tidak mampu Ieyra hulurkan banyak hingga sebahagiannya meninggal. Ada yang mengadu, namun Ieyra hanya mampu memberi kata-kata semangat. Tak mampu terbang ke sana sini untuk memeluk si Ibu agar bersabar. Maafkan Ieyra.

Apa yang mampu, Ieyra berikan, masa, tenaga juga belanja dan keperluan. Juga hanya mampu berdoa dari bumi Labuan ini agar keluarga berkenaan tabah menghadapi dugaan. Itulah dunia bayi pramatang. Bukan hendak mempertikaikan baby full term tapi itu hakikat. Bayi pramatang risikonya lebih tinggi jika nak dibandingkan dengan baby full term.

Semalam,

Ieyra jalan kaki ke pasaraya berdekatan untuk mencari lauk. Ada seorang Ibu, mendukung bayinya. Tersenyum Ieyra memandang, mungking sebaya dengan si kembar Ieyra. Baru belajar berjalan. Ieyra masih berharap dan terus berharap supaya mampu melihat perkembangannya. 21/9/15, si kembar ada appoinment dengan paedatrik di HSNZ(Terengganu), harap-harap tiada yang serius dengan perkembangan fizikal dan mentalnya. Itu doa seorang ibu, yang selalu risaukan kondisi mereka meski jauh di sini.








8 Sep 2015

Kerana mereka

Posted by scha syahiera at 18:58 1 comments
Assalamualaikum wbt :)

Bukan benda senang tinggalkan orang yang kita sayang nun jauh di Semenanjung sementara kita masih gigih berdiri mencari ilmu di bumi Borneo. Bukan senang nak menidakkan perasaan rindu, sayang dan sedih bersendirian menghadapi pelbagai dugaan. Tapi demi masa depan, dikentalkan jugak hati ni. Masih lagi cuba tersenyum meski hati berserabut dengan kabus kerinduan.

Si kembar yang lahir dari rahim Ieyra sudah mencecah sebelas bulan. Sudah besar badannya yang dulu sebesar botol air mineral sahaja. Sudah pandai senyum, ketawa, meniarap, melunjur, merangkak, berdiri pun sudah pandai. Tunggu berjalan je. Sebagai seorang ibu, Ieyra harap Ieyra tak ketinggalan untuk melihat langkah pertama mereka.

Muhammad Khalish Syazani
Muhammad Khasyi Syazwan

Dua nama inilah yang terpahat dihati Ieyra. Sejak mengandung dan bersalin, hanya mereka yang Ieyra utamankan. Dalam setiap doa, ada nama mereka. Di setiap hari, pasti bertanyakan khabar mereka meski jauh beribu batu.

They said, suami boleh ditinggalkan tapi anak-anak tidak! I need to admit it, yaa so true. Ieyra boleh tahan rindu pada suami tetapi bukan pada mereka. But I know, Allah SWT is the best planner and He has something good for me here. In shaa Allah.

Untuk suami yang tak pernah jemu memberikan semangat,terima kasih yang tak terhingga menyediakan keperluan terutamanya DUIT memandangkan PTPTN sombong dengan kita. Walaupun berjauhan, isterimu di sini sedang bersiap-sedia untuk jadi isteri yang sempurna. Di sini, isterimu belajar agama, belajar menutup aurat dengan sempurna, belajar istiqomah, belajar bersabar. Tahun kedua, masih ada baki lagi dua tahun. Semoga Allah SWT mempermudah urusan kita. In shaa Allah.



“A lady's imagination is very rapid; it jumps from admiration to love, from love to matrimony in a moment.” 





 

Chenta Syahiera Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea