- See more at: https://jepunmari2.blogspot.com/p/cara-tukar.html#sthash.PrrPdanp.dpuf Chenta Syahiera: 2015

19 Dec 2015

Segmen Blogwalking & Tambah Follower Hujung Tahun Part 2

Posted by scha syahiera at 09:15 4 comments
Assalamualaikum wbt :)
Post pagi ni agak special sebab sempat lagi menaip walaupun duduk di tengah kekalutan airport.




klik banner untuk join ye. :)

UMSKAL activities

Posted by scha syahiera at 00:06 0 comments
Assalamualaikum wbt :)

I loved to be far from home but I hope it is near enough to go home whenever I want. I have buy my ticket flight and yet, it's  rainy here. I hope the weather become better on Saturday morning. In shaa Allah. Aameen.

Today, on 19th Disember 2015, I had finished all my tasks including my assignments, tutorials and presentation as well. And I think it is valuable to take a 'rest' with my twin.

Okay, guys and gals, I participated in few events last few weeks. Take a look into few pictures. :D







We create the memory without we know about it.


7 Dec 2015

Rindu

Posted by scha syahiera at 08:18 2 comments
Assalamualaikum wbt. :)

Sedikit coretan yang menggembirakan hari ni. Beberapa hari yang lepas, ada menyuarakan hasrat untuk melihat anak-anak syurga Ieyra sebelum final exam(actually nak attend twin's appointment in Peadatric HSNZ) pada suami Ieyra. Dengan  harapan, suami Ieyra setuju tanpa syarat. Duit belanja hanya cukup-cukup untuk beli tiket, maksudnya tinggal beberapa not lima puluh setelah kembali ke sini, dan harus bertahan untuk tiga minggu sebelum balik ke semenanjung untuk cuti semester.

Menunggu lama untuk mendapat jawapan dari suami, Ieyra tidak mendesak tidak jugak marah kalau tidak dibenarkan hanya mencuba nasib. Jawapan yang Ieyra terima amat menggembirakan, 'baliklah sayang jika itu mampu hilangkan rindu pada anak-anak kita. They did well here, I'm also miss you.' Mengalir air mata. Harga tiket dalam kategori mahal, dan he still take the consideration. Terus call, mahu kepastian supaya keputusan yang diambil bukan secara paksaan. Rasa tenang selepas itu. Terima kasih abang sebab memahami naluri seorang ibu.

Malam itu, bangun lagi melakukan solat hajat supaya hati tenang,semoga keputusan untuk balik selama 10hari tidak membawa impact buruk pada pembelajaran untuk final, tidak menyusahkan suami Ieyra, malah menggembirakannya lagi.

I'll back home on 19th Disember and will be land off in Labuan back on 29th Disember. 2nd January, I'll had my final examination. Pray for my success guys & gals, sahabat dunia akhirat. :D


Every single day that I spend being your wife, I realize how lucky I am to live such an amazing life. I love you

2 Dec 2015

CHILDREN ARE THE KEY TO PARADISE

Posted by scha syahiera at 13:44 2 comments
Assalamualaikum wbt :)

Rasa nak meluahkan apa yang ada dalam hati setelah beberapa hari dipendam namun tidak juga boleh menghilangkan kesesakan yang dirasai.

ANAK

People said CHILDREN ARE THE KEY TO PARADISE? Betul ke? Jum sama-sama fikir.

Terbaca kisah Datuk Siti Nurhaliza yang keguguran. Banyak yang mendoakan kesembuhan beliau tapi tidak kurang juga yang mengecam. Ieyra pulak yang pelik, kenapa mesti mengecam, kenapa mesti tugasan seharian dan desakan peminat yang menyebabkabn beliau keguguran. Yakinlah itu perancangan Allah SWT yang maha berkuasa, yang maha mengetahui segala-galanya baik atau pun buruk.

Bangun pagi tadi, scroll notification di telefon. Ada satu status yang dimuatnaikkan oleh seorang Ibu. Lebih mesra dipanggil Ayu, kehilangan si kembar dan hari ini genaplah empat tahun pemergian si kembarnya. Ya, seingat Ieyra, Ieyra pernah baca status dapi pemilik akaun FB yang sama pada tahun lepas tentang kisah kehilangan itu dengan lebih detail, dan pada masa itu jugak air mata Ieyra mengalir dan masha Allah hari ini begitu jugak. Ieyra tidak pernah kenal ibunya, apatah lagi anak-anaknya tetapi topik dan situasi yang amat dekat dengan hati Ieyra yang jugak seorang ibu.


Ruqayyah Farhani



Nama yang tidak asing seketika dahulu apabila gambar & statusnya diviralkan. Juga kehilangan salah seorang anak kembarnya Maryam. Gambar yang dirakam ketika mana dia tersenyum lebar sambil memangku anaknya dan tabahnya berkata mahu menghantar anaknya ke syurga, kenapa harus sedih? Allahu. Itulah wanita, di sebalik kelemahan ada kekuatan yang tiada sesiapa pun mampu tandingi.

Pokoknya di sini, setiap yang berlaku dalam diri kita sudah dirancang sebaik-baiknya oleh DIA yang bijaksana. Allahu akbar. Datuk Siti mungkin hanya bertahan 2bulan sahaja kandungannya tetapi Ayu, dia melahirkan bayi yang sudah tiada nyawa, hanya sekadar jasad. Semoga terus tabah kedua-dua Ibu.

Banyak kisah yang terlalu banyak tidak mampu Ieyra kongsikan di sini. Ada satu group d FB khas untuk ibu-ibu yang mempunyai bayi pramatang like my heroes, boleh join BABY PREMATURE MALAYSIA - NICU di facebook ye. :)Satu group yang amat bermanfaat bagi Ieyra yang awalnya low confident tengok baby Ieyra d NICU. Nak give up pun ada sometimes. Supportive group, do join and you will know others experience. And as human being, i admit we need to learn from others also. :)

Yang ada anak, hargailah anak anda. Peluang mendidik hanya sekali, its up to you. All parents nak yang terbaik untuk anaknya, kita sebagai orang luar tak payah lah persoalakan itu ini. Each of us ada cara yang tersendiri.

Yang belum ada rezeki, berusahalah, jangan sesekali berputus asa. Allah dah janjikan yang terbaik untuk makhluk-Nya. Bersangka baik, fikir yang baik-baik insha Allah yang jadi pun baik-baik.



Your children are not your children. They are the sons and daughters of Life's longing for itself. They came through you but not from you and though they are with you yet they belong not to you.


21 Nov 2015

Segmen Bloglist Meletop Sheila Inspire

Posted by scha syahiera at 07:34 1 comments
Assalamualaikum wbt :)



Klik banner untuk join tau :)

1St GIVEAWAY By MB

Posted by scha syahiera at 07:28 1 comments
Assalamualaikum wbt :)


SIMPLE CONTEST FOR GREAT GIFT :)
SELAMAT BERSEGMEN KAWAN-KAWAN :)

GIVEAWAY: 100 followers celebration by Zanna Ghazali

Posted by scha syahiera at 07:21 0 comments
Assalamualaikum wbt :)
Gais, jum support rakan blogger kite. Dengar celebrate 100 follower. Nice! :*


Klik gambar tau. Senang jek syarat-syaratnye. Moh kite ramai-ramai meriahkan :)


20 Nov 2015

Kids Photoshoot

Posted by scha syahiera at 22:48 0 comments
Assalamualaikum wbt :)

Seperti yang dijanjikan, gambar photoshoot tapi CD yang contains pic twin sahaja lupa dibawa ke Labuan.


My small family : Prof Dr. Addin & Mrs Syahiera
Muhammad Khalish Syazani & Muhammad Khasyi Syazwan



Umie & one and only her daughter :D



Abah, Umi, Abang, Adik



Muhammad Khasyi Syazwan


Muhammad Khalish Syazani


Umi dengan Adik Khasyi



Adik beradik yang amat Ieyra sayang. :*

15 Nov 2015

Labuan, I'm coming!

Posted by scha syahiera at 14:50 4 comments
Assalamualaikum :)1

Baru dapat buka blog dengan hati yang sedikit tenang. Namun masa tidak terlalu panjang kerana assignment yang berlambak walaupun sudah menghampiri minggu study week. Penat, ya memang penat. Namun tidak sampai hati meluahkan kepenatan itu kepada satu bentuk perbuatan kerana Ieyra tahu, di dunia ini memang tempat untuk berpenat lelah, di Syurga nanti, takde dah semua ni. Itulah ayat yang Ieyra selalu ulang, ulang dan terus ulang agar diri tidak mudah berputus-asa, tidak luntur semangat yang ada.

Minggu lepas 6/11 - 14/11, Ieyra pulang ke pangkuan keluarga, Umi Abah, Suami, Anak-anak dan adik-adik yang lain. Rasa bahagianya walaupun seminggu itu berlalu dengan begitu pantas. Alhamdulillah, sambutan yang baik daripada mereka lagi-lagi si kembar Ieyra. Second day di rumah, Ieyra ada family photoshoot sempena second anniversarry Ieyra & Addin dan photoshoot si kembar sempena 1year old.

How fast the time fly. Si kembar dah melangkaui 13bulan, luka bekas operate belum sepenuhnya sembuh. Kalau kerja lasak sahaja, rasa sakitnya, sengalnya d situ. Tapi apa la sangat jika nak dibandingkan dengan rasa gembira, teruja mendapat generasi pertama kembar dalam keluarga.

Nanti Ieyra share gambar-gambar photoshoot, gambar dan resepi kek yang telah Ieyra buat untuk suami dan anak-anak.

Have a good day readers Ieyra. Semoga kita semua berada dalam rahmat Allah SWT. :)

Sometimes, it's hard to find words to tell you how much you mean to me. A lot of times, I don't say anything at all. But I hope someday, you'll understand, having you is what I live for.

2 Nov 2015

1week mid sem break!

Posted by scha syahiera at 08:00 6 comments
KEEP CALM

I WILL BE

HOME

IN

3 DAYS!



18 Oct 2015

Isteri Manja, Suami Pendengar Terbaik

Posted by scha syahiera at 09:46 1 comments
Assalamualaikum wbt :)



Mendung je hari ni kat Labuan. Ieyra pagi-pagi lagi dah bangun, buat cucur udang semua. Makan dengan sos lepas tu baru iron baju, iron tudung untuk pergi kampus. Study nye sayaaaa!! :D

Baru siap tukar baju semua, tetiba hujan turun dengan lebatnya. Dah la Ieyra takde payung, mood terus down tapi teruskan jugak plan nak ke kampus. Sampai je kampus terus pergi library, tengok-tengok, intai-intai, takde seorang pun groups member Ieyra. Allahuu, dugaan. Mesti tiada yang bangun pun lagi. Sabar je la. Nasib baik Ieyra dah prepare awal-awal keje lain yang boleh buat sepanjang kat sini antaranya ialah update blog ni. Hahaha. Nice work!!

okeh, teringat pulak conversation dengan Encik Suami semalam. Yaa, semalam sebelum tidur. Tiba-tiba bincang pasal plan yang nak buat rumah tu although rumah dah ada pun, bapak besarnya lagi. Tapi, Ieyra nak rumah yang Ieyra design sendiri, yang memang kepunyaan kami berempat, bukan adanya orang lain. Lagipun Ieyra nak rumah yang kecik, yang betul-betul special design untuk family Ieyra ni. High demand kau jahh.

Bincang la sekejap, bila dah settle, masuk bab lain. (Biasa laa, perempuan banyak modal) Tetiba terluah jugak perasaan yang ada dalam hati dan masalah yang bermain je kat fikiran sehari dua ni. Apa?? Entah la Ieyra pun tak tahu, mungkin sebab perbelanjaan. Nak cakap Ieyra takde duit/ tak cukup duit, Ieyra ada melebihi apa yang Ieyra perlukan tapi Ieyra still rasa in trouble. Ieyra rasa macam nak lari, nak balik rumah, duduk dengan suami Ieyra & anak-anak, tak payah fikir masalah ni lagi. Tapi Ieyra tahu, Ieyra tak boleh. That time I feel to fell down, I know I cant! I have to be strong!

Encik Suami terus pujuk. Bukan memarahi, tu sikap yang Ieyra suka. Katanya, bukan masanya lagi. Mula-mula susah, akhir nanti ada la kesenangan. Hidup ni singkat je, kalau kita tidak manfaatkan rugi.

Ieyra cuba tersenyum. Ieyra cuba kuat untuk dia. Ieyra tahu Ieyra banyak berkorban tapi Ieyra mesti tahu si kembar dan ayahnya lagi banyak berkorban. Sanggup meminjamkan Umi pada masayarakat untuk menyumbang pada negara satu hari nanti. In shaa Allah.


I love that feeling of being in love, the effect of having butterflies when you wake up in the morning. That is special.



17 Oct 2015

Menawarkan Sponsor Untuk Give Away

Posted by scha syahiera at 21:10 0 comments
Assalamualaikum wbt :)

Takde apa yang nak citer sebenarnya, just nak bagi tau kat kawan-kawan blogging yang dikasihi. Kalau ada sesiapa yang nak anjurkan 'give away' boleh contact email Ieyra : scha_syahiera@yahoo.com / FB : Scha Syahiera untuk permohonan sponsor.

16 Oct 2015

Segmen Bloglist Blogger Baru 1437H

Posted by scha syahiera at 06:57 5 comments
Assalamualaikum wbt.

Moh kite join ramai-ramai :D  Jangan lupa klik link kat atas tu tau. :)


12 Oct 2015

Giveaway 2015 By Syafiyahluv.com

Posted by scha syahiera at 15:08 9 comments
Assalamualaikum wbt :D



SYARAT-SYARAT:

1. Buat 1 entry bertajuk "Giveaway 2015 By Syafiyahluv.com".
2. Copy banner dan tepek di entry korang tuh beserta dengan backlink ke entry ini.
3. Tinggalkan link entry segment, nama facebook, nama instagram (kalau ada) korang ke dalam ruangan komen.
4. Segmen akan bermula pada 1 Oktober 2015 jam 10 pagi dan akan berakhir pada 31 Oktober 2015 10 malam. Dalam tempoh 1 bulan sahaja ye.
5. 1 November Cie akan senaraikan nama peserta yang menyertai.
6. 2 November pula Cie akan umumkan pemenang.
7. Pemilihan pemenang menggunakan khidmat random.org.
8. Keputusan adalah muktamad.

11 Oct 2015

Segmen - SukaGelak nak link entri terbaru korang

Posted by scha syahiera at 08:31 4 comments
Assalamualaikum wbt :D



Klik banner untuk join :D

segmen: saya sayang blog saya

Posted by scha syahiera at 07:45 0 comments
Assalamualaikum wbt :D



THENAMYBLOG 1st ANNIVERSARY

Posted by scha syahiera at 07:22 6 comments
Assalamualaikum wbt :D




Jom support rakan blogger kita.



GIVEAWAY : NOVEL KESAYANGANS

Posted by scha syahiera at 07:14 4 comments
Assalamualaikum wbt :D





Jum support GA Novel Kesayangan Ni. Ieyra join sebab nanti dapat something FREE untuk dibaca. Semoga Allah SWT merahmati penganjur. :D



Happy Birthday Abang Khalish & Adik Khasyi

Posted by scha syahiera at 06:50 1 comments
Assalamualaikum wbt :D

Happy Birthday sayang-sayang umi. Semoga jadi anak yang soleh dunia dan akhirat. Walaupun jauh kat sini, Umi still ingat awak berdua, sentiasa doakan yang terbaik untuk awak berdua.

Dah setahun berlalu, sebak pun ada. Dah besar anak Umi walaupun jarang je masa kita bersama, awak still lagi rapat dengan Umi. Umi mintak maaf tak dapat jadi yang terbaik, tak dapat 24/7 days dengan awak. Tapi Umi nak yang terbaik untuk your future. Do remember me, I LOVE YOU sayang.























Immature love says: 'I love you because I need you.' Mature love says 'I need you because I love you.'


10 Oct 2015

Twinnie Turn 1 Tomorrow

Posted by scha syahiera at 19:43 4 comments
Assalamualaikum :D

Once again blog bertukar wajah, dah makin pandai membina/mencantikkan blog sendiri la katakan. Hehehe.

Malam ni, nak sembang pasal hari esok. Pepagi esok, ada gotong-royong untuk kolej kediaman Mutiara, Alpha & Beta tak tau la ada ke tidak. Ada kot. Nampak gayanye, penat lagi. Tadi pun dah penat, bayangkan pagi-pagi lagi dah ada kuliah insaniah, dari pukul9 hingga pukul1.30 lepas tu sambung lagi kelas pukul2 hingga pukul5.

Sampai je kat bilik, mandi dan makan, study Mandarin untuk kuiz hari Isnin dan terlelap sekejap padahal dah menghampiri waktu Maghrib. Selama ni tak pernah tidur siang hari. Kepenatan. Sabar je la. Jarang-jarang je ni pun.

Esok 11.10.2015 / 11 Oktober 2015

My twinnie turn 1 actually. Sedihnya perasaan seorang ibu yang tak dapat bersama anak-anak untuk menyambut ulang tahun kelahiran pertama  mereka. Tapi Ieyra takde la sedih sangat sebab sebelum datang labuan hari tu dah celebrate birthday dorg besar jugak la walaupun tak cukup setahun lagi waktu tu sebab dah agak memang tak dapat balik untuk esok. Tiket flight pun mahal dengan masa nya yang singkat. So, senang-senang tak payah balik.



Setiap ibu nak yang terbaik, Ieyra pun macam tu. Ieyra harap, Abang Khalish & Adik Khasyi sihat selalu, jadi anak yang berguna untuk agama di dunia dan di akhirat. Boleh mandikan jenazah Umi dan Abah, boleh doakan Umi & Abah kalau kiteorg dah takde nanti.




 

Chenta Syahiera Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea